Fanfare St. Caecilia Schimmert

Activiteiten

Watertaore Fièste

AlgemeenProgrammaSponsorLocatieFotoBESTEL ONLINE

Algemeen

De Watertaore Fièste in Schimmert zijn in feite ontstaan in 1995. In dat jaar vierde Fanfare St. Caecilia Schimmert haar 150 jarig bestaan en vanwege dat heuglijke feit organiseerde de fanfare een aantal feestelijke activiteiten. Zo werd er op zaterdag 19 augustus een groot Zigeuner feest georganiseerd waarbij de muzikale omlijsting werd verzorgd door het beroemde zigeuner orkest Tato Mirando. Een grote os aan het spit zorgde dat er voor iedereen meer dan voldoende te eten was en natuurlijk was er aan drank eveneens geen gebrek. De dag erna vond op dezelfde locatie, de wei gelegen direct naast het Gemeenschapshuis, een groot weidefeest plaats. Tijdens dit weidefeest was er voor zowel de jeugd als voor de volwassenen van alles te doen: ballonnen wedstrijd, blikwerpen, schiettent, rad van avontuur, koemelken, waarzegster, kegelen, grabbelton, toneelvoorstelling, buffetten voor jong en oud, barbecue, etc. Verder vond toen voor de eerste keer het bekende ‘Koo-sjiete’ in Schimmert plaats. Wegens groot succes zijn er in het eerste jaar twee rondes gehouden en werden er in totaal 2000 loten verkocht.

Dit feestweekend werd georganiseerd door het Comité 150. Namens het Comité 150 was de heer Sef Kuipers samen met een viertal jonge leden van de fanfare verantwoordelijk voor het weidefeest op zondag 20 augustus. Wegens groot succes is deze groep fanfareleden daarna verder gegaan met de organisatie van een soortgelijk feestweekend en in 1996 vonden officieel voor de eerste keer in Schimmert de Watertaore Fièste plaats! De naam verwijst natuurlijk naar de voor Schimmert zo karakteristieke Watertoren, die men van veraf al kan zien liggen. De locatie was dezelfde als in 1995 en ook nu werd op de zondag een groot weidefeest georganiseerd met vooral veel aandacht voor de jeugdige bezoekers van het evenement. Daarnaast was er ook een prachtige show van klassieke motoren. Het Koo-sjiete mocht en zal ook bij toekomstige edities niet ontbreken. Op de zaterdag werd gekozen voor een optreden van een bekende Limburgse band. De eerste jaren was dat direct een grote naam, namelijk de Schintaler! In een tot de nok toe gevuld Gemeenschapshuis, zorgden zij voor een geweldige opening van het evenement. Andere bands en artiesten die hebben opgetreden op de Watertaore Fièste zijn onder andere de Janse Bagge Bend, Outside, De Breulthaler, Thei & Marij, Wahnsinn, Leff, De Spikes, DéJà Vu, De Patronaatsknöppele, Ziesjoem!, Zoeper, Erwin en Big Benny.

De Watertaore Fièste zijn in de tussentijd uitgegroeid tot een driedaags evenement met vele optredens en activiteiten. Elk jaar weer wordt getracht een zo gevarieerd mogelijk programma samen te stellen, bestaande uit muziek, cultuur, spellen en activiteiten voor de jeugd, maar ook optredens van toneelgezelschappen, acrobaten, clowns of een tractoren show kunnen onderdeel uitmaken van dit evenement. Verder is er in de loop der jaren een touwtrek competitie in het leven geroepen, waarbij door vele teams wordt gestreden om de felbegeerde wisseltrofee in ontvangst te mogen nemen. Waarschijnlijk is het feit dat de prijs naast een trofee eveneens bestaat uit een aantal gratis consumpties voor het hele team, meer aanleiding voor de deelnemers om tot het uiterste te gaan. Karakteristiek voor het weidefeest op de zondag is verder de Kiosk van de fanfare, die elk jaar weer een prominente plaats inneemt op de afsluitende dag van het evenement.

Een overzicht van de het terrein tijdens het optreden van Big Benny op de Watertaore Fièste 2005!

De samenstelling van het comité zelf is in de loop der jaren regelmatig veranderd, maar bestaat altijd uit ongeveer acht leden en bestuursleden van Fanfare St. Caecilia Schimmert. Hierbij wordt getracht zoveel mogelijk jeugdige fanfareleden in het comité op te nemen.

Aangezien de wei naast het Gemeenschapshuis enkele jaren na de eerste editie van de Watertaore Fièste niet meer beschikbaar was vanwege de bouw van woonhuizen, moest worden uitgeweken naar een andere locatie in Schimmert. Zo hebben de Watertaore Fièste op en rondom het terrein van de Schimmertse voetbalclub plaatsgevonden. Maar ook het terrein van de ponyclub heeft dienstgedaan als locatie voor het evenement. Daarna heeft de wei tegenover het Gemeenschapshuis aan de Hoofdstraat lang dienst gedaan als festivalterrein. Vanwege woningbouw op de locatie aan de Hoofdstraat werd in 2007 gekozen voor een nieuwe locatie in Schimmert en wel een volledig nieuwe loods aan de rand van Schimmert. Het ging hier om de loods van Loonbedrijf-Grondverzet Timmers, gelegen aan de Kleverstraat in de buurt Groot Haasdal. Echter, slechts 5 weken voor de feestweekend werd naar aanleiding van protest door de provincie besloten op basis van milieu overwegingen de vergunning in te trekken. Geconfronteerd met dit zeer onverwacht en betreurenswaardig besluit moest op korte termijn gezocht worden naar een nieuwe locatie. Gelukkig konden we terecht op een weiland van de heer G. Provaas, gelegen naast de Schimmertse voetbalclub en Pony weide. In 2008 vonden de Watertaore Fièste voor de eerste keer in haar bestaan plaats op het centraal in Schimmert gelegen Oranjeplein.

De Watertaore Fièste vinden altijd weer hun plekje in Schimmert en zo kan er elk jaar weer worden uitgekeken naar een nieuwe editie, die steevast plaatsvindt in het laatste weekend van augustus of eerste weekend van september en niet mag ontbreken op de Schimmertse evenementen kalender.

Tot ziens op de eerstvolgende editie van de Watertaore Fièste!